zaterdag 14 november 2015

Opstandig verzet



14 november 2015 
Dag waarop Sinterklaas voet aan Nederlandse bodem zet.

Dag waarop de wereld geschokt reageert op de aanslagen in Parijs, de avond tevoren, zeven in getal.

Dag waarop de magische wereld van het kind bedreigd wordt, door volwassenen die hun eigen gelijk hoger achten dan kindergeluk. 

Het een mag niet met het ander in verband gebracht, spreken stemmen op twitter. 

Maar hoe kun je verbanden negeren als alles op je netvlies verschijnt en je verlamt en verwart en raakt waar je niet geraakt wilt worden. Verbanden hoeven niet gelegd, ze zijn. Verbanden hoeven niet gevormd, ze schreeuwen je toe. 

Werkelijke vrijheid van denken geldt voor diegenen die zich durven begeven op paden die niet de moeite van het denken waard zijn en toch gedacht schijnen te kunnen worden en dan gedachteloos besluiten het denken te staken en een gezonder spoor gaan zoeken vol bewustzijn en geestkracht.
Waar mensen het bestaan om anderen naar het leven te staan is een zoet gebeuren als een fantasierijk toneelspel dat een land ruim drie weken in de ban kan houden - nog afgezien van de commerciĆ«le spin off die al maanden langer de detailhandel geen windeieren lijkt te leggen – een welkome afleiding van de toestand in de wereld en dienen de onverlaten die juist deze dag kozen voor hun grote gelijk ( dat pas in de tand des tijds zal blijken als alles van vandaag geschiedenis geworden is) de minste aandacht te krijgen. 

Hij is weer in het land, de kinderen van dit land mogen weer dromen en hopen en verlangen en wensen en over een week of wat hun wensen vervuld zien danwel om leren gaan met de onvervulbaarheid ervan en het besef dat wat wel hen toebedeeld werd toch werkelijk ook vreugde gaf en niet een pijnlijk gemis van wat liever gehoopt was betekende. Deze tijd van het jaar is een tijd waarin we met onze neus op de feiten gedrukt worden. De feiten dat er ongelijkheid heerst in de wereld en dat rijke gezinnen meer ontvangen kunnen van de goedheiligman dan gezinnen waar een dagelijks ontbijt al een probleem vormt en winterjassen altijd zoveelstehands zullen moeten zijn. Kinderen zijn niet blind voor die realiteit, maar geloven met heilig vertrouwen in de geest van geven die Sint Nicolaas elk kind in het hart legt met elk klein geschenk dat ontvangen mag worden. Dankbaarheid leren kinderen door te mogen ontvangen. Geduld leren kinderen door te mogen verwachten en hopen. Solidariteit leren kinderen door te mogen delen in eenvoudige vreugden op georganiseerde intochten en Sinterklaasontvangsten op school en in dorpen en steden, vrij toegankelijk voor ieder kind. 

Heeft niets te maken met moord en doodslag in de Lichtstad. 
Heeft alles te maken met hoe we kijken naar dergelijke nare gebeurtenissen die ons allen raken al waren we er geen onderdeel van als dader of slachtoffer, als overlevende of getuige, als rechtshandhaver of vreemdeling. 
Met de intocht van de Goedheiligman komt meer in ons land terecht dan gesteggel over de al dan niet kloppende visie dat zijn knechten verkeerde boodschappen overbrengen op de tere kinderziel. Met de intocht treedt een droom onze wereld binnen van een realiteit waarin kinderen gelijkwaardig aan elkaar zijn, ongeacht hun geboortegrond, huidskleur of opvoeding. Kinderen, ook zij die dat slechts in hun hart nog zijn, mogen dankzij de Goedheiligman weer herontdekken dat dromen gedroomd mogen worden en met een beetje geluk nog uit zullen komen ook, dat delen in vreugde vreugde vergroot en dat het een genoegen is om te wachten op wat komen gaat en er nu nog niet is. Deze dag leert ons toeleven naar een wereld die dichterbij kan komen als we het spel weer durven spelen dat ons kinderlijk gelukkig laat zijn. 

De wereld is vannacht niet vergaan. 
Sinterklaas is toch gekomen! 

©Fictorie, Groningen 17-11-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten